8M Dia Internacional de la Dona 2021

08/03/2021
  • Viviu el 8M! Crideu i salteu per totes nosaltres. Per quan torneu a casa, aquests són alguns llibres que segueixen l'esperit del 8 de març, i que ho fan cada dia.
  • Un nou 8 M, Dia Internacional de la Dona, per celebrar orgulloses la reivindicació que ens ha portat als canvis, i per agrair a totes aquelles que segueixen amb l’impuls rebel. Canvis que travessen tots els espais de debat i construcció social i política amb l’objectiu de deixar enrere discriminacions racials, socials i que proposen aprendre a viure de manera respectuosa amb el nostre planeta Terra.

    “El feminisme que tenim al cap és conscient que ha de respondre a una crisi de proporcions històriques: als nivells de vida caient en picat i al desastre ecològic que s’acosta; a guerres que ho arrasen tot i a cada vegada més despossessió; a migracions massives que topen amb tanques de filferro; al racisme i a la xenofòbia embravits, i a la pèrdua de drets, tant socials com polítics, guanyats amb molt d’esforç.”

    Nancy FraserTithy Bhattacharya, Cinzia Arruzza, Feminisme per al 99% Tigrepaper

  • L’experiència de les dones properes es pot prendre i convertir en aprenentatge, ja que el pas d’accessibles a referents omple bona part dels buits socials; així es conformen vincles que enforteixen la mirada d’una realitat habitable, com en aquestes dues novel·les.

     "Aguantar Escoltava encisada els sons que naixien dels seus dits, em feia l’efecte que la sentia parlar amb ella mateixa"

    Simone de BeauvoirLes inseparables. Angle

     "Vaig aguantar la respiració intentant sufocar el crit que m'oprimia el pit. No seré com tu, no em taparé ni em tancaré ni renunciaré a res"

     Najat El HachmiDilluns ens estimarem. Edicions 62

  • Històricament, l’etiqueta d’histèries ha emmarcat experiències de desesperació i d’alternativa. Aquestes dues lectures permeten allunyar-nos de la categorització i el control dels comportaments socials i titllar-los d’absurds.

    "Lluny d’histèries que ballen descalces pels freds passadissos, el que predomina aquí és una lluita silenciosa i quotidiana per la normalitat" 

    Victoria MasEl ball de les boges. Salamandra

    "Ningú diu "soc càncer”, i ni tan sols “soc cancerós”, tot i que, de fet, en aquest cas no hi ha cap intrús de virus o bacteri; són les cèl·lules del cos les que s’han descontrolat. El càncer es té. En canvi, les malalties neurològiques i psiquiàtriques són diferents perquè sovint ataquen la font mateixa del que ens imaginem que és el nostre cos”

    Siri HustvedtLa dona tremolosa. Seix Barral / Edicions 62

  • L’oportunitat de partir del món interior permet revisar com ens relacionem i com són les estructures opressives del món en què vivim. Ambdues lectures acompanyen la denúncia i l’agraïment, com a necessàries a parts iguals.

    "La necessitat de sobreviure

    em va encendre un foc a dins"

    Rupi KaurTot el que em cal ja ho duc a dins Edicions 62

    "I en comptes de dir-ne deixa’m en pau, ves-te’n a prendre copes a la meva salut i a ballar damunt les taules, contesta amb amabilitat cadascuna de les meves preguntes. S’hi esforça, busca les paraules”

    Delphine de ViganLes gratituds Anagrama / Edicions 62

  • Les dones ja fa temps que expliquen coses, i l’escriptura és un dels seus espais de batalla. En aquests llibres l’experiència personal apareix com a font de validesa, de legitimitat i de qüestionament de l’status quo.


    “«Possibilitat» significa que pots ser moltes coses que encara no ets, i això és embriagador i, a vegades, espaordidor. La majoria de les bifurcacions on vaig haver de triar le svaig trobar quan vivia en aquell cau lluminós que vaig poder llogar gràcies al senyor Young” 

    Rebecca SolnitRecords de la meva inexistència Angle editorial / Lumen

    “Hi havia una llei no escrita: la nostra gent no arribava mai fins tocades les quatre, i llavors els blancs ens deixaven el poble (...). Alguns blancs s’hi quedaven, normalment els borratxos del poble, els fills i marits més tarambanes, i alguna dona” 

    Maria CampbellMestissa Club editor / Tránsito

  • Pensar la rebel·lió va més enllà d'Europa i la seva literatura. Ara podem repensar la frontera, el gènere o la raça des de noves veus, i seguir lluitant per tal que entrin en un circuit literari plural, antirracista i feminista!

    “Ella simplement s’havia despertat un matí i s’havia adonat que feia dècades que parlàvem. Que parlàvem i discutíem, que planificàvem i deliberàvem, que fèiem teories i hipòtesis, que ens queixàvem i gemegàvem, que cridàvem i xisclàvem”.

    Kopano MatlwaAigua Passada / Sembra Llibres

    “Ara notava a les espatlles el pes de tota la meva vida. Per primer cop en la vida desafiava la part més tradicional de mi. Marxava en plena nit i no en tenien ni idea”.

    Nnedi OkoraforBinti. Raig verd

  • L’experiència sobre la maternitat ha estat tractada des de diferents perspectives narratives i en contextos socioeconòmics i culturals ben diversos: la dona com a narradora i protagonista exposa en aquestes tres obres la seva experiència enfront les dificultats del moment.

    "Se disponen en fila, pegados a la pared, y me observan en silencio. Y allí sigo yo, tumbada, desnuda. Vuelvo a dividirme en dos. Aquella yo que está al borde de la histeria, aprieta los párpados para no verlos y, al parecer, llora"

    Anna StarobinetsTienes que mirar Impedimenta

    "Van plorar juntes mentre li netejaven i li pentinaven els cabells, mentre li feien saltar la terra de sota les ungles dels dits" 

    Maggie O'FarrellHamnet. L'Altra editorial / Libros del Asteroide

    "Así como Denver descubrió y confió en el efecto delicioso que los dulces ejercían sobre Beloved, Sethe conoció la profunda satisfacción que extraía Beloved de sus relatos" 

    Toni MorrisonBeloved * reedició* Lumen

  • Partir de l’experiència corporal ha possibilitat la teorització i conversió del personal en polític com una eina crítica pel conjunt de la societat. Aquesta transformació de la vivència personal en les següents autores es col·lectivitza a través de l’assaig.

    “L’Àngel era mort; què quedava? Podeu dir que quedava un objecte simple i comú: una dona jove en un dormitori amb un tinter. En altres paraules, ara que s’havia tret de sobre la falsedat, aquella dona jove només havia de ser ella mateixa”

    Virginia WoolfMatar l'àngel. Angle editorial

    “La carretera es complicada, de la misma forma en que la vida es complicada. Nos aleja de la negación y nos conduce a la realidad, nos aparta de la teoría y nos lleva a la práctica, elimina las precauciones y te pone en marcha”

    Gloria SteinemMi vida en la carretera. Alpha Decay

    “És parlar-ne el que és difícil. El que implica dins del cap de la gent que em trobaré a partir de demà. La condescendència, el menyspreu, la familiaritat, les conclusions equivocades”

    Virginie DespentesTeoria King Kong. Random House / L'Altra editorial

cercar...

Etiquetes

Últimes entrades

  • ELS CINC LLIBRES DEL 2021 |
    Comencem amb Els Cinc Llibres del 2021, una recomanació molt personal que pot inspirar-vos o fer-vos recordar alguna d’aquestes obres fantàstiques que...
  • Sant Jordi 2021

    17/04/2021
    Sant Jordi 2021 |
    Se’ns presenta un Sant Jordi excitat. Parlem de l’excitació que genera prendre un llibre i deixar-nos conduir pels camins i les imatges mentals que e...